Hafız Halil Atan Kimdir

01.11.2018 2487

HAFIZ HALİL ATAN

Hamidiye (Şimdiki adıyla Kepez) 1877 – 1878 (93 harbi) Osmanlı – Rus Savaşından sonra Bulgaristan'dan göç eden atalarımız tarafından kurulmuştur. Hamidiye, cumhuriyetin ilanından sonra Kepez ismini almıştır. Hafız Halil ATAN, Kepez Beldesine ilk gelen ve Kepez'i kuran 27 haneden biri olan Tırnovalı Halil Ağa hanesindendir.

Merhum Hafız Halil Atan 01.07.1893 tarihinde Hamidiye'de (Bugünkü Kepez) doğmuştur. Baba adı Mehmet, anne adı Ayşe'dir. Babası Mehmet Bey Tırnova, annesi Ayşe hanım Servi(Bulgaristan) doğumludur. Ailenin Zekiye, Habibe, İbrahim ve Halil adlı 4 çocuğundan biridir. Çocukluğu Kepez'de geçen Halil Atan daha sonra İstanbul'a eğitim almaya Medreseye gider. Orada hafızlık eğitimi sırasında Bulgaristan'da aynı bölgeden olan ve daha sonra Kırım'a göç edip oradan Tekirdağ ili Saray ilçesi Manika(Bugünkü Yoncalı)köyünden Hatice hanımla tanışır ve evlenirler.

Hafızlık eğitiminden sonra Hafız Halil lakabıyla tanınan Halil Atan'ın sırasıyla Mehmet, Refik, Faik, Fatma Behice ve Süleyman Sami adında 5 çocuğu olmuştur. İki çocuğu ise doğumdan sonra vefat etmiştir.

1941- 1944 yılları arasında Kepez'de muhtarlık da yapan Hafız Halil Atan, çalışkanlığı, yardımseverliği, ileri görüşlülüğü ve sosyal ilişkileri ile de gelecek nesillere örnek olacak değerlerimizdendir. O dönemlerde kurulan Kepez Konserve Fabrikası kuruluşunda vb. gibi açılışlarda katılımda bulunmuş, Hüseyin Akif Terzioğlu gibi dönemin ileri gelenleri ile iyi dostlukları olmuştur. Hafız Halil Atan 10.09.1958 tarihinde yakalandığı hastalıktan dolayı bir süre tedavi görmüş ve maalesef 66 yaşında ebediyete göçmüştür. Eşi Hatice Atan Hanım da 10.08.1974'te hakkın rahmetine kavuşmuştur.